16.06.2024

Veštačka stena na Adi

Termini za penjanje na Adi u letnjem periodu su svakog radnog dana od 15 časova do sumraka a vikendom i praznicima tokom celog dana. Stena ima više smerova različite težine od kojih neki imaju previse i plafone.

Stena na Adi je započeta u toku 1996 god. da bi se na njoj održalo prvo prvenstvo Balkana u sportskom penjanju u julu 1997 god.
U toku maja meseca 2002 je izgrađen jači previs, što je pružilo više mogućnosti u penjanju kako penjačima tako i rekreativcima.

 

Stena je smeštena na Adi Ciganliji, na pedesetak metara od obale Savskog jezera.
Do Ade se može doći autobusima broj 23, 37, 53,52 - privatni bus, 58, 87, 88, 89, 90, 92, i 511, a u blizini se nalaze i stanice linija 52,55 i 56e. Kada uđete na Adu treba samo da idete pešačkom stazom do vodenih tobogana i ugledaćete stenu. Možete odmah videti gde se stena nalazi i po kranu koji se koristi za bandži skokove. Stena je odmah iza krana. U neposrednoj blizini stene nalaze se teniska igrališta, bejzbol, ragbi i golf teren kao i surfing klub.

Opis:
Visoka 15 metara, materijal je poliester, površine su na nekim mestima dosta reljefne.

Uslovi korišcenja:
Stena je na otvorenom, tako da radno vreme zavisi od vremenskih prilika. U periodu od aprila do kraja septembra, na steni gotovo uvek ima nekoga, naročito u poslepodnevnim časovima. Subotom i nedeljom stena radi od 12 čas. pa do mraka.
Postoje značajni popusti za celodnevno i mesecno korišcenje. Projektant veštačke stene je inž. Branko Petrović

 

 

 
www.freeclimbing.rs