22.07.2024

Kako kupovati opremu za penjanje

Patike:

Patike za penjanje, sa gumenim đonovima koji dobro prijanjaju, olakšavaju stajanje na veoma uskim ivicama. Kada kupujete patike, ne zaboravite da je udobnost izuzetno važna. Ako je patika udobna, možete peti ceo dan bez neugodnosti. Međutim, neodgovarajuće patike mogu izazvati upale, žuljeve i bolne plikove, koji vam mogu upropastiti inače veoma uspešan penjački dan. Planirajte da potrošite DM89 do DM150 na par patika za penjanje. Uopšteno, patike koje koštaju oko DM100 se smatraju početnim nivoom, dok skuplji modeli uključuju najnovije tehnologije i predviđene su za savlađivanje uspona na gornjim granicama ljudskih mogućnosti.

Verovatno je najbolje razmisliti o novim univerzalnim patikama visokih performansi koje koštaju oko DM110. One uključuju prošlogodišnje tehnološke novine, kao što su asimetričan raspored prstiju, ili pertlanje u formi latiničnog slova “S”. Proizvođači patika su poznati po tome da svake sezone uvode kozmetičke promene - promene boju, vrstu kože ili pertle. Kada ovakve “nove” patike izađu na tržište, prodavci snižavaju cene robi koju do tada nisu prodali.

Pre nego što kupite patike, razmislite o tome kakvim ćete se penjanjem baviti. Ukoliko planirate savlađivanje visokih stena ili dugih pukotina, kupite duboke patike sa čvrstim umetkom kako bi vam zaštitile stopala. Odaberite patiku koja omogućava vašim prstima da budu gotovo ravni. Dobro je probati patiku sa tankom čarapom na nozi. Pre nego što navučete patiku, potpuno olabavite pertle. Kada vam je patika na nozi, zategnite pertle koliko vam je udobno. Ako probate patiku koja nije upertlana, ili sa prezategnutim pertlama, nećete moći da procenite da li vam odgovara. Ako možete lako da navučete patiku, veličina je verovatno odgovarajuća za duge smerove. Trebalo bi da možete da upertlate patiku tako da vam dobro prijanja uz nogu, ali da i dalje možete da popustite pertle kako bi vas patika manje stezala, a da vam pri tom ne spada.

Ako planirate penjanje prvenstveno na veštačkim stenama, ili na kraćim smerovima, potražite patiku koja vam čvrsto obuhvata prste, ali ih ne pritiska. Postoje i patike sa izuzetno mekim đonovima, bez pertli, koje imaju veoma visok koeficijent trenja, te su dobre za penjanje na pločama, ali patike sa pertlama pružaju veći stepen kontrole tamo gde je rad nogu težak, i uglavnom će bolje održati oblik.

Ukoliko planirate da se bavite raznim vrstama penjanja, od dugih pukotina, do glatkih boldera i veštačkih stena u dvoranama, najbolje je da obratite pažnju na univerzalne patike za penjanje. One imaju đonove srednje trvdoće, niske stranice kod zglobova radi maksimalne fleksibilnosti i nizak profil na prstima koji odgovara pukotinama i malim udubljenjima na steni.

Gotovo sve patike za penjanje se prave od kože, koja se nošenjem rasteže. Možete očekivati da će se kožne patike rastegnuti za oko 1 cm posle nekoliko nošenja. Ukoliko imaju postavu, ne bi trebalo da se rastežu, iako će se upotrebom prilagoditi obliku vašeg stopala. Poznato je i da neki penjači kvase patike vodom kako bi ubrzali proces rastezanja. Ono što je još bolje je sprej za rastezanje koji se prodaje u obućarskim radnjama. Patike sa postavom treba kupovati tako da vam budu taman, baš kao i Levi’s farmerke. Patike od sintetike se uopšte neće razgaziti. Kupujte ih tako da vam obuhvataju nogu čvrsto, ali bezbolno, jer će im veličina uvek biti ista kao i prilikom kupovine.

Kada kupujete patike, ne obraćajte mnogo pažnje na veličinu označenu na kutiji. Svaki proizvođač drugačije određuje veličinu svoje obuće, tako da pazite da ne upadnete u zamku, misleći da nosite broj 41. Uvek probajte nekoliko pari različitih veličina i proizvođača, pošto su sve različitih oblika i dimenzija. I, pre svega, ne dozvolite da vas iko nagovori da kupite patike koje su tesnije nego što vam to odgovara. Nema potrebe da trpite bolove kako bi ste dobro peli. U stvari, istina je na sasvim drugoj strani.

 

Pojasevi

Pre pet godina, pojasevi su bili u minimalističkom trendu. Imali su uzane trake i svega nekoliko omči za kačenje opreme. Smatralo se da je za sportsko penjanje potreban izuzetno fleksibilan pojas bez ukrasnih šavova, i da su udobniji pojasevi namenjeni teškim uslovima upotrebe nepotrebni ostaci planinarske tradicije. Međutim, klatno mode se vratilo natrag i većina penjača je shvatila da je zgodnije kupovati opremu koja odgovara i sportskom i tradicionalnom penjanju.

Današnja tehnologija proizvodnje pojaseva ima za rezultat izuzetno udobne, postavljene pojaseve, koji su dovoljno lagani za upotrebu u salama, ali i dovoljno jaki i otporni da bi izdržali naprezanja koja nastaju pri tradicionalnom penjanju. Cene pojaseva su poslednjih godina naglo skočile, tako da su neki modeli prešli cifru od DM100. Ipak, proizvodnja u zemljama bivšeg sovjetskog bloka i azijskim zemljama je imala za rezultat pojavu pojaseva koji koštaju svega oko DM40. Kao i kod većine odluka pri kupovini, najbolje je odabrati proizvod sa srednjom cenom, koji ima sve vrhunske pogodnosti i trajnost, bez nepotrebnog bacanja novca kako bi ste plaćali veliko ime.

Ako vam pojas nije po meri, otežavaće vam kretanje tokom penjanja, i žuljaće vas dok sedite u njemu prilikom osiguravanja, ili posle pada. Pojas bi trebalo čvrsto (ne previše!) da vam obuhvata struk, sa nogavicama koje vam labavo vise oko butina. Ako možete da uvučete dva prsta između nogavice i butine, to je otprilike to.

Kada kupujete pojas, probajte ga preko farmerki. Pazite da vam remenovi za struk i butine budu dovoljno dugački da obezbede nekoliko rezervnih santimetara za odeću koju ćete nositi po hladnom vremenu, ili za slučaj da se malo ugojite.

Još jednom, isprobajte nekoliko marki, pazeći na lakoću zakopčavanja, razmak od mesta za vezivanje do nogavica i veličinu. Ako prodavnica ima zid za penjanje, stavite pojas, ukopčajte se u fiksirano uže i okačite se o njega.

Pojasevi su teški od svega 300 do čak 900 grama. Lakše znači i bolje, ali nemojte žrtvovati udobnost radi nekoliko grama manje.

Sitnice koje pojas treba da ima zavise od toga kakvim ćete se penjanjem baviti. Standardna oprema uključuje prsten za osiguravanje i vuču, postavu i ojačane alke za kačenje opreme. Takođe, mnogi savremeni pojasevi imaju prstenove za noge kojima se može podesiti obim i visina. Mogućnost da se pojas fino podesi, u zavisnosti od toga šta penjete i šta imate na sebi je veoma zgodna.

Iako su sve kopče na pojasevima napravljene da bi prošle i najstrože testove, nisu sve jednake. Većina radi tako što se remen jednom provuče i vrati kroz kopču, a razlikuju se po naporu koji treba uložiti da bi se remen udenuo u nju. Neki noviji pojasevi imaju kopče koje onemogućavaju grešku, tako što su uvek zakopčane. Potrebno je samo da ih pričvrstite oko struka. One dobro rade, naročito kada su u pitanju deca koja lako mogu zaboraviti da vrate remen kroz kopču. Pojasevi sa ojačanim tkanjem, koji su širi na leđima kako bi poboljšali oslanjanje, i uži na prevojima bokova i napred kako bi omogućili udobnost i pokretljivost, su veoma dobri. Sigurno ne želite da istisnete sav vazduh iz sebe svaki put kada se nagnete da vežete pertle.

 

Oprema za osiguravanje

Uređaj za osiguravanje treba da bude jednostavan i lak za upotrebu. Uže treba glatko da klizi kroz uređaj, tako da vam je pažnja uvek usmerena na penjača, a ne na upleteno ili uvrnutno uže. U svakom slučaju, uređaj za osiguravanje i uže su definitivno delovi opreme koji vas i vašeg partnera sprečavaju da ne udarite o tlo prilikom pada. Ako penjete koristeći neko specifično uže, dobro proverite da li vaš nov uređaj za osiguravanje dobro radi sa užetom tog prečnika pre nego što ga kupite.

Postoji mnogo različitih uređaja na tržištu. Neki od njih su jednostavni i rade na principu trenja, kao osmice ili pločice, i nemaju pokretnih delova. Postoje i automatski uređaji za osiguravanje.

Kada kupujete uređaj za osiguravanje, slobodno zatražite da ga isprobate sa parčetom užeta. Ako je moguće, isprobajte ga u lokalnoj sali za penjanje ili prodavnici planinarske opreme. Kada isprobavate uređaj, vodite računa o tome da li uže glatko prolazi kroz njega. Padnite namerno, a zatim spustite penjača. Da li se uže zaglavljuje ili upliće? Uređaj koji uvrće uže nije samo neugodan, već i opasan, jer vam neizbežno skreće pažnju sa penjača.

Uzimte u obzir i tip užeta koji ćete koristiti. Neki uređaji ne mogu da izađu na kraj sa užadi koja je deblja od 10mm. Drugi odlično rade sa jednim užetom, ali su prava noćna mora kada koristite dva užeta.

Pločice za osiguravanje su ravni komadi metala sa rupama za jedno ili dva užeta. Obično su otvori različitih veličina, tako da možete osiguravati debelim užetom od 11mm, kao i užetom od 8 mm. Ipak, ako koristite tehniku osiguravanja sa dva užeta, užad iste debljine neće podjednako dobro prolaziti kroz rupe različite veličine. Pločice su izuzetno lake za upotrebu, ali nisu baš dobre za uže, jer je ono savijeno pod oštrim uglom kako bi se ostvarilo maksimalno trenje za sprečavanje pada. Ipak, praktično su neuništive i u manjoj meri kvare uže u odnosu na ostale uređaje.

Osmice su najpopularniji uređaji za osiguravanje na tržištu, i to sa dobrim razlogom. Ravnomerna zakrivljenost omogućava glatko prolaženje užeta. Ipak, nezgodne su za osiguravanje sa dva užeta, i uvrću uže prilikom spuštanja više nego drugi uređaji.

Automatski uređaji za osiguravanje su postigli veliku popularnost kod sportskog penjanja i penjanja u salama. Oni hvataju i koče uže kada naglo počne da se kreće, što se događa prilikom pada. Usidren automatski uređaj za osiguravanje omogućava osobi koja je daleko lakša od penjača da vrši osiguravanje sa velikim stepenom bezbednosti, što je izvanredno za penjačke timove koji se sastoje od deteta i roditelja. Ako vaš partner prilikom penjanja voli da visi na užetu razrađujući pokrete, ovakav uređaj će vam omogućiti da ga zadržite na mestu, bez potrebe da držite uže rukom. Iako su pogodni za upotrebu i pružaju manju mogućnost greške, ovakvi uređaji su teži i skuplji u odnosu na tradicionalne. Takođe, nisu predviđeni za rad sa dva užeta, ili spuštanje niz užad. Cena pločica i osmica se kreće između DM10 i DM20, a automatskih uređaja između DM70 i DM80.

Broj penjača se drastično povećao u poslednjih desetak godina, što je za rezultat imalo porast ponude opreme i njenu veću raznovrsnost. S obzirom da postoje na desetine proizvođača i modela patika, pojaseva i opreme za osiguravanje, penjači mogu da nabave opremu koja odgovara njihovom ličnom stilu penjanja. Pojasevi i oprema za osiguravanje podležu UIAA standardima, tako da i ako kupite jeftin model, osiguran vam je visok kvalitet.

 


Nancy Prichard

Preveo: ratko Đorđević

www.freeclimbing.rs