22.07.2024

Takmičenje u Krnjači

Prikazi sve novosti
11. August 2011

Novo penjalište u jugozapadnoj Srbiji!

Takmičenje zakazano za period od 26. do 28. avgusta 2011. godine obeležiće početak zvanične sezone penjanja u Krnjači kod Priboja. Biće održano na maloj steni na Krnjači, na smerovima dužine od 10 do 15 metara različitih težina. Trenutno je završeno 12 smerova koji uglavnom nose ocene VI i VII, ali ima i težih smerova (između VIII+ i X-). U planu je da do početka takmičenja bude izbučeno još 10-ak smerova različitih težina, pa bi ukupno trebalo da bude 22 smera.

Uslovi boravka

Spavanje je u šatoru na livadi koja se nalazi u neposrednoj blizini stene. Takođe, u blizini se nalazi izvor pijaće vode, a oko 50 metara od stene teče planinski potok u kome je moguće rashlađivanje, kupanje ili brljanje. Organizator obaveštava o spartanskim uslovima života, ali ne odustaje od nastojanja da učini sve što bude u njegovoj moći da boravak učini što komfornijim.

Najbliža prodavnica je udaljena 20 km, pa je preporučljivo poneti hranu za čitav period boravka na Krnjači.

Prevoz do Krnjače

Trenutno je izbor prevoznog sredstva ostavljen samim penjačima. Može se doći kolima ili vozom.
Vozom se ide do Priboja, odakle se dalje nastavlja autobusom Priboj-Pljevlja i silazi u mestu Krnjača. Odatle ima solidna deonica za pešačenje do kampa. Postoji mogućnost da će prenos stvari do kampa biti obezbeđen. Vreme polaska voza i autobusa biće naknadno objavljeno.
Ako se ide kolima iz Beograda može se ići Ibarskom magistralom. Ako se ide iz Novog Sada preporuka je put preko Valjeva, Bajine Bašte i Mokre Gore. Na ovom putu nema gužve, ali je malo krivudav. Deonica Novi Sad-Krnjača-Novi Sad dugačka je 620 km. Preporučuje se odlazak na Grdobu (Valjevo) na penjanje dan ranije, odakle ostaje još oko 150 km do Krnjače.
Postoji mogućnost, ali još nije izvesno, da će biti angažovan autobus koji bi iz Novog Sada, preko Beograda došao na Krnjaču. Odluka će najviše zavisiti od broja prijavljenih učesnika koji još nije poznat.

Obratite pažnju

Stena i kamp se nalaze na privatnom posedu, a ima i nekoliko retkih biljnih vrsta, pa je poželjno da se na okolinu vrši minimalan uticaj.
Organizator naglašava da ovo okupljanje ne bi trebalo da ima izraziti takmičarski karakter, već da je primarno druženje i uživanje u prirodi, kao i otkrivanje nove penjačke destinacije.

 
www.freeclimbing.rs