28.11.2020

Sastanak sa IFSC 15.marta u Beogradu odran je

Prikazi sve novosti
03. April 2008

Sastanak sa IFSC

15.marta u Beogradu odran je sastanak domaćih penjačkih federacija PSS i SPFS sa predstavnicima međunarodne penjačke federacije (IFSC), u okviru procesa rešavanja članstva Srbije u toj organizaciji.
Sastanak je pre svega bio usmeren ka prevazilaenju podele u srpskom penjanju, a ovde moete videti izveštaj generalnog sekretara IFSC o toku i zaključcima sastanka.
Zajednički zaključak je da bi za interese klubova i penjača bilo najbolje kada bi upravljanje i razvoj sportskog penjanja preuzela organizacija koja bi objedinila sve sportske penjače i klubove. Predsednik PSS, g-din Veljković, je izrazio spremnost da se nacionalni status u oblasti sportskog penjanja sa PSS prenese na takvu organizaciju.
Kao predlog rešenje IFSC je ponudio Memorandum o razumevanju kao redosled koraka koji treba da u toku prelaznog perioda od nepunih godinu dana dovedu do ujedinjenja saveza.
Pošto smatramo da je vano da se sa Memorandumom upoznaju svi penjači, sledi njegov prevod: 

Memorandum o razumevanju:

o     SPFS i PSS će kreirati zajedničku ligu i zajednički kalendar za 2008 godinu, otvorenu za penjače iz obe federacije (PSS i SPFS)

o     SPFS će izdavati međunarodne licence takmičarima iz klubova obeju federacija

o     SPFS i PSS će organizovati zajednički sastanak za najdue mesec dana (pre 15. aprila). Oni će formirati radnu grupu koja će voditi process tranzicije i integracije takmičarskog penjanja na veštačkim stenama, izraditi statut i pripremiti izbore pre početka takmičarske sezone 2009.

o     SPFS i PSS će obavestiti sportske vlasti u Srbiji o procesu i nameri da rade zajedno kako bi se obezbedio budet i finansiranje projekata vezanih za takmičenje na veštačkim stenama u 2009. godini.

o     PSS će preneti upravljanje takmičarskim penjanjem na veštačkim stenama, samo ako sve prethodne tačke budu sprovedene u saradnji i uz obostranu saglasnost. 

PSS je obavestio IFSC da prihvata Memorandum i nadamo se da će prvi koraci u smeru njegovog sprovođenja biti napravljeni u najskorije vreme, o čemu ćemo redovno obaveštavati.

 
www.freeclimbing.rs